Στόχοι

Theartro > Στόχοι

Τρία είναι τα βασικά πεδία εφαρμογών που σκοπεύει να διερευνήσει και να εφαρμόσει πιλοτικά το TheARtro, προκειμένου να ενισχύσει πρακτικές που μπορούν δυνάμει να αποδώσουν περαιτέρω αποτελέσματα για την ενίσχυση της ελληνικής δημιουργικής βιομηχανίας:

α) Εφαρμογή υπερτιτλισμού θεαμάτων για ξενόγλωσσο κοινό με χρήση γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας.

Χρησιμοποιώντας υπάρχον hardware και μία σειρά σεναρίων χρήσης των πιο διαδεδομένων θεατρικών προδιαγραφών, θα αναπτυχθεί το κατάλληλο software ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση παραστατικών δράσεων από ξενόγλωσσο κοινό σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Η εφαρμογή αυτή δηλαδή θα αφορά κυρίως τουρίστες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, για παράδειγμα, μια παράσταση τραγωδίας σε ένα αρχαίο θέατρο, υπερκεράζοντας το εμπόδιο της γλώσσας. Το TheARtro συστήνει μια πρωτοποριακή εφαρμογή υπερτιτλισμού, κατά την οποία ο θεατής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από μεγάλο εύρος γλωσσών, ενώ η προβολή των υπερτίτλων θα γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή από τα τεκταινόμενα επί σκηνής. Με τη χρήση γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας, οι υπέρτιτλοι  (ή αλλιώς «κεφαλότιτλοι») θα εμφανίζονται ακριβώς πάνω από το κεφάλι του κάθε ηθοποιού, όταν εκείνος μιλάει, και θα τον ακολουθούν,όπου κι εάν κινηθεί πάνω στην σκηνή, παραμένοντας πάντα εντός του οπτικού πεδίου του θεατή.

Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα προβολής πρόσθετων στοιχείωνγια το έργο, τους συντελεστές ή τον χώρο παρουσίασης της παράστασης. Πρόκειται δηλαδή για την επίτευξη μιας απόλυτα προσωποποιημένης εμπειρίας θέασης, χωρίς κατά τα άλλα να διαταράσσεται η κανονικότητα της εκάστοτε παράστασης, ένα σύστημα που δύναται περαιτέρω να αναπτυχθεί και στο πλαίσιο ενίσχυσης της προσβασιμότητας στις παραστατικές τέχνες θεατών με προβλήματα ακοής και όρασης.

β) Εφαρμογή τεχνικών επαυξημένης πραγματικότητας για τη δημιουργία tourismoriented performances

Βασικός στόχος του TheARtro είναι η συνέργεια μεταξύ θεάτρου και τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, θα διερευνηθεί η ανάπτυξη εφαρμογών με τη χρήση ειδικών μέσων επαυξημένης πραγματικότητας (γυαλιά, smartphones, tablets) για την αναπαράσταση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω π.χ. του συνδυασμού ζωντανών και προβαλλόμενων στοιχείων δράσης σε συγκεκριμένους χώρους αρχαιολογικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για την ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη.

γ) Ενσωμάτωση της τεχνικής επαυξημένης πραγματικότητας στη δημιουργική διαδικασία του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών γενικότερα

Μακροπρόθεσμα, το TheARtro θα συνδράμει στη δημιουργία εργαλείων ενσωμάτωσης της τεχνικής επαυξημένης πραγματικότητας στην ίδια την παραγωγική διαδικασία (βλ. σκηνοθεσία, σκηνογραφία, φωτισμός), αίροντας χρονικούς, χωρικούς και οικονομικούς περιορισμούς στη δημιουργία μιας παράστασης. Με τη διάδοση της τεχνολογίας και της χρήσης των ειδικών γυαλιών, οι συντελεστές θα μπορούν άμεσα, χωρίς κόστος και όπου κι αν βρίσκονται να «δουν» πώς σημαντικά συστατικά στοιχεία της παράστασής τους, όπως σκηνικά αντικείμενα, φωτισμός, ειδικά εφέ, ενσωματώνονται στο τελικό αποτέλεσμα.

Αλλαγή γραμματοσειράς
Αλλαγή αντίθεσης