Παραδόθηκε σήμερα 15/4/2019, το πρώτο παραδοτέο του Έργου TheARtro: Καινοτόμο Σύστημα Επαυξημένης Πραγματικότητας για τη δημιουργία και παρουσίαση παραστατικών τεχνών...

Theartro > Νέα > Νέα > Παραδόθηκε σήμερα 15/4/2019, το πρώτο παραδοτέο του Έργου TheARtro: Καινοτόμο Σύστημα Επαυξημένης Πραγματικότητας για τη δημιουργία και παρουσίαση παραστατικών τεχνών…
  • superadmin
  • Νέα
  • Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ενημερωτικό δελτίο_Π2

Παραδόθηκε σήμερα 15/4/2019, το πρώτο παραδοτέο του Έργου TheARtro: Καινοτόμο Σύστημα Επαυξημένης Πραγματικότητας για τη δημιουργία και παρουσίαση παραστατικών τεχνών, με βασικό στόχο την ενίσχυση της προσβασιμότητας ξενόγλωσσου κοινού, την ανάπτυξη του θεατρικού τουρισμού και την υποστήριξη της δημιουργικής βιομηχανίας, με κωδικό Τ1ΕΔΚ-00556.

Ο Συντονιστής Εταίρος του Έργου, η εταιρεία οπτικοακουστικών παραγωγών και θεάτρου Highway Productions (Γ. Λυκιαρδόπουλος & ΣΙΑ Ε.Ε.) ανέπτυξε το εν λόγω παραδοτέο υπό μορφή έκθεσης με τίτλο «Σενάρια και Απαιτήσεις Υπερτιτλισμού Παράστασης», υπό την καθοδήγηση της Επιστημονικής Υπευθύνου του Έργου, Δρ. Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, και τη συμμετοχή της ομάδας έργου της εταιρείας, καθώς και μελών των ομάδων έργου των υπόλοιπων Εταίρων.

Η τελική έκθεση είναι αποτέλεσμα έρευνας και καταγραφής σεναρίων εφαρμογής υπερτιτλισμού ζωντανής παράστασης, όσον αφορά στις συνηθέστερες μεταβλητές των παραστατικών τεχνών, εστιάζοντας στον αριθμό των ηθοποιών επί σκηνής και άρα στο είδος του θεατρικού κειμένου που μελετάται (μονόλογος, διάλογος, πολυπρόσωπες σκηνές, συνδιαλλαγή ερμηνευτών και Χορού, προσθήκη λυρικών ή/και κινητικών στοιχείων, βλ. μιούζικαλ). Ως βασική παράμετρος για τον τρόπο δημιουργίας και προβολής των υπερτίτλων, λαμβάνεται επίσης υπόψιν ο χώρος παρουσίασης της παράστασης (διαφορετικοί τύποι διάταξης σκηνής-θεατών, ανοιχτός/κλειστός χώρος, μεγάλο/μικρό θέατρο). Τέλος, εξετάζονται διαφορετικά είδη παραστάσεων, ξεκινώντας από τη στατική πρόζα και προχωρώντας σταδιακά σε πιο πολύπλοκες θεατρικές μορφές, όπως το μιούζικαλ με παιδικό θίασο, αυξάνοντας έτσι το βαθμό δυσκολίας και πολυπλοκότητας που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το λογισμικό υπερτίτλων του TheARtro.

Στο πλαίσιο αυτό, το Παραδοτέο 1 καλύπτει τα παρακάτω θέματα:

  1. Συνοπτική παρουσίαση των ειδών του θεατρικού λόγου, παραστατικών δομών και τύπων θεατρικών σκηνών, προκειμένου να δοθεί ένα γενικό πλαίσιο εργασίας στους τεχνικούς ανάπτυξης του λογισμικού υπερτιτλισμού.
  2. Επιλογή βασικών προς ανάλυση σεναρίων που περικλείουν εν δυνάμει κάθε δυνατή περαιτέρω παραλλαγή, χωρίς ωστόσο να τροποποιείται σε μεγάλο βαθμό η χρήση και απόδοση του συστήματος των υπερτίτλων.
  3. Καταγραφή υποθέσεων εργασίας, συγκεκριμένων δηλαδή παραδειγμάτων ανά σενάριο, με διαρκώς αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας (προσθήκη νέων στοιχείων και παραμέτρων του λόγου, του χώρου ή/και της εμπλοκής των ηθοποιών), προκειμένου να δοκιμαστούν οι δυνατότητες ή να αποκαλυφθούν οι περιορισμοί του συστήματος.

Στην έρευνα και την ανάπτυξη του παραδοτέου, συνεργάστηκαν η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάτου και οι ηθοποιοί Νίκος Κουρής και Αμαλία Νίνου, καθώς και ομάδα εθελοντών ερασιτεχνών ηθοποιών. Η Ομάδα Έργου κατέληξε στην ανάπτυξη υποθέσεων εργασίας με βάση τα ακόλουθα θεατρικά κείμενα: «Ω, Οι Ωραίες Μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ, «Υπόγειο» του Φ. Ντοστογιέφσκι, το «Παιχνίδι της Μοναξιάς» του Ουίλιαμ Γκίμπσον, «Δεσποινίς Τζούλια» του Αουγκ. Στρίνμπεργκ, «Ιδιωτικές Ζωές» του Νόελ Κάουαρντ, «Γαμήλιο Εμβατήριο» του Άγγ. Τερζάκη, «Βάκχες» του Ευριπίδη, «Ματίλντα» του Ροαλντ Νταλ.

Η τελική έκθεση αναπτύσσεται σε  πέντε κεφάλαια, με τους εξής τίτλους και περιεχόμενα:

  • «Είδη θεατρικών κειμένων, παραστάσεων και σκηνών», όπου γίνεται αναφορά στα είδη του θεατρικού λόγου, καθώς και σύντομη αναδρομή στη δομή του θεατρικού χώρου, στα διαφορετικά δηλαδή είδη σκηνής, τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα και τα οποία θα κληθεί να καλύψει το λογισμικό υπερτιτλισμού.
  • «Σενάρια Υποτιτλισμού», όπου τίθενται οι βάσεις για την ανάπτυξη συγκεκριμένων υποθέσεων εργασίας, μέσω του καθορισμού πέντε γενικών σεναρίων που θέτουν αρχετυπικές παραμέτρους, εσωκλείοντας τη δυναμική απεριορίστων συνδυασμών και καλύπτοντας τις πλέον διαδομένες μορφές παραστάσεων.
  • «Υποθέσεις Εργασίας (Case Stadies, όπου μέσα από την επιλογή συγκεκριμένων θεατρικών έργων, δίνονται βασικές πληροφορίες για την υπόθεση, καταγράφονται οι σχετικές σκηνικές οδηγίες, αναλύεται η συναισθηματική φόρτιση που φέρει κάθε χαρακτήρας και η ακόλουθη συμπεριφορά του ηθοποιού που τον υποδύεται πάνω στην σκηνή και παρατίθενται αυτούσια αποσπάσματα που θεωρούνται ότι δημιουργούν ιδιάζουσες συνθήκες υπερτιτλισμού, με διαρκώς αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας.
  • «Απαιτήσεις υπερτιτλισμού με βάση τις υποθέσεις εργασίας», όπου περιγράφονται αναλυτικότερα τα στοιχεία εκείνα που αναδεικνύονται ως σημαντικά, μέσα από τις υποθέσεις εργασίας που προηγήθηκαν, και που άρα δοκιμάζουν τα όρια του συστήματος και αποτελούν προκλήσεις στη δημιουργία του συστήματος υπερτιτλισμού.
  • «Επίλογος – Επόμενα Βήματα», όπου συνοψίζονται τα βασικά σημεία του παραδοτέου και συνδέονται τα αποτελέσματα που έχουν παραχθεί με τα επόμενα βήματα της υλοποίησης του έργου.

Το Παραδοτέο 1 αποτελεί το πρώτο παραδοτέο της πρώτης Ενότητας Εργασίας του Έργου με τίτλο «Σενάρια και Απαιτήσεις Εφαρμογών» και συγκεκριμένα της εργασίας Ε1.1 με τίτλο «Σενάρια και Απαιτήσεις Υπερτιτλισμού Παράστασης». Για την ίδια ενότητα, η Σύμπραξη εργάζεται ήδη για τα επόμενα παραδοτέα, τα οποία περιλαμβάνουν:

α) Την εκπόνηση σεναρίων και απαιτήσεων παραστατικών δράσεων τουριστικού ενδιαφέροντος, μέσω της καταγραφής προτάσεων για διαφορετικού τύπου tourism oriented performances με την εφαρμογή της υπό έρευνα τεχνολογίας, βάσει συγκεκριμένων χώρων που είναι διαθέσιμοι στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΚΕ Ιωαννίνων.

β) Την εκπόνηση σεναρίων και απαιτήσεων ενσωμάτωσης επαυξημένης πραγματικότητας στη δημιουργίας μιας θεατρικής παράστασης, μέσω της έρευνας και καταγραφής σεναρίων εφαρμογής τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας στη δημιουργία, προπαρασκευή και παρουσίαση μιας θεατρικής παράστασης.

γ) Την καταγραφή των προδιαγραφών και το σχεδιασμό της τελικής αρχιτεκτονικής συστήματος.

Το Έργο TheARtro, πραγματοποιείται μέσω της Σύμπραξης της Highway Productions, του ΕΚΕΤΑΙΠΤΗΛ, της Comitech και του ΔΗ.ΚΕ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, με την υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020, στο πλαίσιο της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας με τίτλο «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» (Α’ Κύκλος, Παρέμβαση ΙΙ: Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς») και με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τελικό αρχείο του Παραδοτέου 1 αναρτάται στον παρόντα διαδικτυακό τόπο του Έργου (Αρχική σελίδα / Το Έργο / Παραδοτέα) και είναι προσβάσιμο στους ενδιαφερόμενους μετά από σχετική αίτηση στον διαχειριστή της σελίδας και αποστολή κωδικού download.

 

Author: superadmin
Αλλαγή γραμματοσειράς
Αλλαγή αντίθεσης